Witaminy i minerały to podstawa dobrego zdrowia i młodego wyglądu. Te związki chemiczne często decydują o samopoczuciu, wydolności i sile organizmu oraz kondycji skóry czy włosów. Wystarczy nawet niewielki ich niedobór, by zachwiana została homeostaza ciała, a jego funkcjonowanie doprowadziło do różnych skutków ubocznych. Zamiast szukać ratunku w klinikach medycyny estetycznej bądź lekach, warto przyjrzeć się najpierw poziomowi witamin i minerałów w naszym organizmie.
Krew prawdę ci powie
Badania krwi są najskuteczniejszą metodą na poznanie poziomów poszczególnych witamin i minerałów. Jednak które z nich dobrze jest zbadać przy konkretnych dolegliwościach? Jeżeli organizm jest osłabiony, często boryka się z różnymi infekcjami, u kobiet występuje problem z miesiączką, wtedy warto zbadać poziom witaminy D. Przy wypadających włosach, kruchych paznokciach, zmęczeniu, dekoncentracji, czy problemach z pamięcią należy zbadać poziom żelaza (najlepiej poprzez badanie ferrytyny). Z kolei częste skurcze mięśni, nerwowość czy bezsenność wskazują na niedobór magnezu, wapnia czy witamin z grupy B. Szczególnie osoby będące na diecie bezmięsnej powinny zadbać o suplementację witaminy B12, która znajduje się tylko w mięsie. Kłopoty z suchą, łuszczącą się skórą lub suchymi oczami mogą wynikać ze zbyt małego poziomu witamin E i A. Oczywiście to tylko przykłady niektórych znaków dawanych przez organizm, że dzieje się z nim coś niedobrego. Warto zatem wybrać się do lekarza po skierowanie na badania krwi, bądź iść prywatnie i w ostateczności uniknąć niepotrzebnego leczenia.
Gdzie szukać witamin i minerałów?
Od dawna istniało przekonanie, że im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej. W dzisiejszych czasach przez zabieganie i zmęczenie dieta wielu ludzi staje się zbyt monotonna i mało wartościowa. A przecież skuteczna walka z niedoborami witamin i minerałów zaczyna się właśnie w kuchni. Należy postawić na porcję świeżych warzyw i owoców. Nie powinno się także rezygnować z produktów zbożowych oraz nabiału. Dobrym krokiem będzie również zamiana wody źródlanej na wodę wysokozmineralizowaną. Warto pamiętać o dobrych źródłach tłuszczów, w których witaminy lepiej się rozpuszczają i przyswajają. Tutaj pomocne będą oleje roślinne oraz ryby.
W przypadku alergii na niektóre pokarmy, czy z uwagi na indywidualne preferencje smakowe, nie każdy będzie w stanie jeść wszystkie produkty. W takich sytuacjach przydatne będą suplementy diety. Skoncentrowana dawka witamin bądź minerałów w tabletce, spożyta najlepiej po posiłku, będzie dobrym rozwiązaniem. Suplementami dobrze się także wesprzeć podczas dużych niedoborów czy okresu jesienno-zimowego, kiedy warzyw i owoców sezonowych jest znacznie mniej.
Podsumowując, zbilansowana i różnorodna dieta to klucz do zdrowia i młodego wyglądu. Jest w stanie pozytywnie wpłynąć na wiele przewlekłych chorób właśnie poprzez dostarczenie niezbędnych składników odżywczych i związków chemicznych, bez których nasz organizm nie może funkcjonować.