Wyczaruj pyszne dania dla swoich najbliższych

Przygotowywanie posiłków bardzo często spędza nam sen z powiek – nie wiemy bowiem co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację dla rodziny. Samo szukanie inspiracji zajmuje nam wiele czasu. Poza tym często wybieramy też zbyt skomplikowane przepisy, do których potrzebujemy trudno dostępnych składników. A przecież można to wszystko zrobić łatwiej i bez niepotrzebnego stresu!

Nie bez powodu mówi się, że gotowanie to wielka sztuka, której trzeba się uczyć i bez przerwy doskonalić. Z powodzeniem można to robić w domowych warunkach, serwując naszym najbliższym pyszne posiłki, które już od pierwszego kęsa skradną ich serca.

Baza do posiłku dla całej rodziny

Przygotowywanie posiłków dla całej rodziny to także ogromne wyzwanie logistyczne – musimy dopasować dania do gustów smakowych naszych domowników, ale jednocześnie też starać się wykorzystywać proste i łatwo dostępne produkty. Duże znaczenie ma także czas przygotowywania wybranych potraw. Jak zatem zaplanować przygotowanie posiłków? Najlepszym sposobem jest zrobienie bazy, którą można następnie wykorzystać na kilka sposobów. Taką bazą mogą być między innymi:

  • różnego rodzaju kasze – wystarczy dodać do nich dowolny gulasz, zapiec z ulubionymi warzywami i serem lub wykorzystać do przygotowania sałatki albo kotletów,
  • ryż – idealny do curry, gulaszu, sałatki, a nawet do zupy,
  • makaron – pozwala w 5 minut stworzyć pyszne danie, wystarczy dodać sos mięsny lub warzywny albo usmażone na oliwie krewetki, grzyby czy cienko pokrojoną wołowinę,
  • naleśniki – warto usmażyć ich więcej i serwować z farszami na słodko lub wytrawnie, bądź też przygotować krokiety, które następnie możemy zamrozić,
  • ugotowane ziemniaki – możemy z nich przygotować zapiekanki ziemniaczane, krokiety, warzywne kotleciki, pyzy, kluski śląskie lub kopytka.

Co jeszcze warto mieć w lodówce i spiżarni?

Tych kilka produktów pozwoli nam w zaledwie kilka chwil przygotować smaczne i bardzo zróżnicowane dania, które nie znudzą się nawet największym niejadkom. Aby mieć jeszcze więcej kulinarnych możliwości, warto sięgnąć po:

  • zioła i przyprawy,
  • orzechy i pestki,
  • świeże i mrożone warzywa i owoce,
  • sery i jogurty,
  • słodkie i wytrawne przetwory.

Będą one doskonałym dodatkiem do wszystkich dań i deserów. Wiele z produktów, które posiadamy w naszej kuchni można dowolnie łączyć. Dzięki temu za każdym razem na naszym talerzu może znajdować się nieco inne danie, które oprócz doznań smakowych, jednocześnie będzie dostarczać organizmowi niezwykle cennych witamin i minerałów.

Więcej na: www.kaufland.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj