Popołudniowy głód, wizyta znajomych, deser do pracy – istnieje wiele okazji, w których potrzebujesz słodkich przekąsek. Najlepiej smakują te, które przyrządzisz samodzielnie. Oto dwa sprawdzone przepisy na pyszne czekoladowe przysmaki!
Czekoladowe babeczki
Do przygotowania czekoladowych babeczek potrzebne będą:
- 600 g mąki pszennej,
- 300 g masła,
- 300 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- odrobina sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
- kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
- dwie szklanki cukru do wypieków,
- odrobina olejku waniliowego,
- 4 duże jaja,
- 350 ml mleka.
Warto pamiętać, że przed przyrządzaniem babeczek wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zatem należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Wszystkie suche składniki trzeba dokładnie przesiać, czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do rozgrzanego na rondlu masła. Jajka, mleko i aromat wymagają zmiksowania w oddzielnym naczyniu.
Następnie wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i delikatnie wymieszać. Idealne babeczki pieką się w papilotkach, które należy wypełnić masą do około jednej trzeciej wysokości. Po spędzeniu około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza powinny być gotowe. Świadczyć o tym będzie fakt, że ciasto wyrosło, a miękkie wnętrze otacza chrupiąca skorupka! Szczegóły tego ciekawego przepisu można znaleźć na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/.
Czekoladowe markizy z kremem
Po markizy zazwyczaj udajemy się do sklepu lub cukierni, ale bez problemu te pyszne ciasteczka można również przygotować w domu. Wystarczą do tego następujące składniki:
- 250 g masła,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- dwie łyżki cukru pudru,
- kilka łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- pół szklanki cukru,
- ekstrakt z wanilii.
Jako nadzienie świetnie sprawdzi się krem karmelowy.
Wykonanie przepisu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Większość masła, mąkę, kakao i cukier należy zmieszać ze sobą na stolnicy, a następnie wzbogacić aromatem waniliowym i zagnieść ciasto. Kolejne pół godziny powinno ono spędzić w lodówce. Teraz ciasto nadaje się do rozwałkowania na placki o grubości do 5 mm. Ciastka można wykroić z nich szklanką i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Markizy powinny spędzić w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około kwadransa.
W trakcie pieczenia można zająć się kremem, ucierając cukier puder i pozostałe masło. Następnie otrzymaną masę wystarczy wymieszać z karmelowym kremem i umieścić nadzienie pomiędzy gotowymi ciastkami. Domowe markizy to kolejny dowód, że własne wypieki smakują najlepiej!