Soczyste burgery z indyka

To jeden z najlepszych przepisów na burgera z indyka. Kluczem potrawy jest duża ilość przypraw, które nadadzą odpowiedniego aromatu. Pomimo użycia chudego kawałka indyka, uzyskamy równie smaczną wersję burgerów, jak w przypadku wołowiny. Przygotowanie tego specjału zajmie nam dosłownie kilka minut. Użycie zmielonego, chudego mięsa z indyka to niezwykle zdrowa i wszechstronna opcja w gotowaniu. Kto z nas nie pokocha solidnego, soczystego kawałka mięsa? Jeżeli sprawimy, że do tego będzie chude i aromatyczne, zaplusujemy podwójnie. Oto przepis na kotlety, które będą delikatne, soczyste i pełne smaku. Dzięki tej wersji zapomnisz o tłustej wołowinie.

Cały sekret przepisu zaczyna się na odpowiednim połączeniu skrupulatnie dobranych składników. Dobrze zmieszany sos worcestershire, musztarda dijon, mielony chudy indyk, bułka tarta, pietruszka, czosnek, jajko, przyprawy. Po zmieszaniu odpowiedniej proporcji z plackami mięsa, które wkrótce wylądują na grillu lub w piekarniku pozostanie nam jedynie dodać ulubionych warzyw, aby urozmaicić posiłek w witaminy i minerały. Ostatnim krokiem będzie delektowanie się fantastycznym smakiem.

Przestrzegaj kilku istotnych wskazówek podczas przepisu.

Korzystaj z chudego mięsa indyka. Nie bój się braku tłuszczu. Zostanie on zrekompensowany w postaci odpowiednich przypraw, które sprawią, że mięso stanie się soczyste, kruche i rozpływające się w ustach. Warto pomyśleć o przygotowaniu mięsa na kilka godzin przed obróbką termiczną. Gdy pozwolimy mu poleżeć w sosie i przyprawach, nabierze o wiele więcej aromatu. Zawsze należy serwować gotowe burgery z dodatkiem ulubionych warzyw, które wypełnią przepis nie tylko pod względem zdrowych składników odżywczych, ale także dodadzą elementu chrupkości i różnorodności smaku. Jeżeli nie boimy się odrobiny kalorii, warto rozpuścić odrobinę sera pod koniec. Całość przepisu określamy na stopień łatwy. Przygotowanie nie wymaga od nas żadnych umiejętności.

Szacuje się, że z proponowanych poniżej składników, przygotujemy 4 porcje. Potrawa może zostać spożyta o dowolnej porze dnia. Dawka energii z warzyw i bułki zmieszana z białkiem sprawdzi się bez względu na to, czy zastanie nas pora obiadowa, czy też śniadaniowa.

Składniki:

  • 800 gramów chudego mięsa z indyka
  • bułka tarta
  • jajko
  • rozgnieciony czosnek
  • przyprawy
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • posiekana pietruszka
  • łyżka oleju
  • 4 bułki hamburgerowe
  • łyżka sosu worcestershire
  • dodatki w postaci warzyw (sałata, pomidor, cebula, awokado itd.)

Przygotowanie:

  1. Na początek połączymy razem zmielone mięso z indyka wraz z musztardą, sosem, jajkiem, solą, pieprzem i pietruszką. Całość należy dokładnie wymieszać.
  2. Mieszankę mięsną formujemy w 4 kotlety, które smarujemy olejem z obu stron.
  3. Rozgrzewamy zewnętrzny lub wewnętrzny grill elektryczny. Sprawdzi się również patelnia.
  4. Nasze hamburgery poddajemy obróbce termicznej przez 5 do 6 minut z obu stron.
  5. Na koniec pozostaje nam umieścić przygotowane w ten sposób kotlety na bułkach i dodać przygotowane do posiłku warzywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj